Pand Raak Schagen

Gepubliceerd:

24

-

6

-

2020

Karel. Is gewoon een collega van ons

Een jaar geleden werd ons Rake team verrijkt met Karel. Zijn begeleider, Esdégé Reigersdaal held Astrid Snaas, was op zoek naar een passende werkplek voor hem. Hij wilde namelijk niets liever dan gewoon werken bij een gewoon bedrijf. Gewoon met en voor andere mensen. Gewoon een paar uurtjes per week. Alleen is Karel niet gewoon. Karel is bijzonder.

Karel is inmiddels een vast waarde en waardevolle collega. Dat staat vast. Hij zorgt voor de koffie, onderhandelt met de kaasboer over onze kaas voorraad voor bij de lunch en trakteert onze flexers, vergaderaars en huurders op gezellige praatjes.

Karel heeft een andere kijk op de wereld. En van die blik kunnen wij leren.

Zo komt het voor dat het wat hectisch is op de Laan en we in de ‘kort af’ modus schieten. Op zo’n moment verwachten we dat hij, gewoon net als iedereen, direct begrijpt wat we bedoelen.  Niet dus. Maar wat Karel dan doet is eigenlijk heel simpel. Hij benoemt het. Hij geeft aan wanneer we iets niet goed doen en hij zich daar vervolgens niet fijn bij voelt.Terecht. Zouden we allemaal moeten doen. Even ergens op terugkomen en zeggen wat je werkelijk voelt.  

Wij zijn blij met dit soort momenten. Het verrijkt ons en ook de gebruikers van Pand Raak. Karel leert ons anders te kijken, eenvoudigweg omdat hij dat zelf nu eenmaal doet. En natuurlijk kost het ons als organisatie tijd,maar deze investering is een hoop waard. Zeker wanneer Karel aangeeft de donderdag de fijnste dag van de week te vinden, want dat is de dag dat hij bij Raak is.

Hoe mooi is deze win-win. Geloof ons, het zou voor veel meer organisaties een aanvulling zijn op de werkvloer. Mensen aannemen voor wie het lastig is om een reguliere werkplek te vinden. Het geeft hen eigenwaarde en plezier. Het geeft het bedrijf een andere blik.

Gelukkig zijn er in de Gemeente Schagen inmiddels meerdere bedrijven die snappen dat dit geen moeite is, maar een kans. Bij Peper &Goud bijvoorbeeld. Daar werkt Corné, toevallig ook een maat van Karel. Zo kan het gebeuren dat Corné broodjes voor lunch komt leveren en dat Karel ze dan mag uitserveren aan onze vergadergasten. Teamwork makes the dreamwork.

Ook kijken wij met plezier en bewondering naar organisaties als ZoDieZijn. Een stichting die design en commercie koppelt aan dagbesteding voo rmensen met een (verstandelijke) beperking. Zo maken zij bijvoorbeeld die geweldige zakjes met complimentjes als ‘Jij bent mijn blij’, maar ook de meest mooie producten.

En bij SKRS, Stichting Kinderopvang Regio Schagen, daar werken ook een paar kanjers. Esther en Joke. Zij zorgen ervoor dat de bedjes fris gewassen worden en het speelgoed compleet en schoon is. Deze heerlijke dames hoorden gewoon bij het team. Gewoon bij een gewone organisatie, met gewone collega’s. Dat deze toppers extra leuk zijn, dat is gewoon de bonus.

Het maken van producten, het serveren van een kop koffie of opmaken van de bedjes. Waar het om gaat is het deelnemen aan het arbeidsproces.Het gaat om het gevoel van eigenwaarde hebben. Het gaat om gewoon zijn. Gewoon een bijdrage leveren. Maar dan wel een hele bijzondere.

No items found.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief (wees gerust, wij hebben zelf ook een hekel aan spam ;-)).

DANK, voor je interesse in Pand Raak. Vinden we leuk!
Vanaf nu ontvang je met enige regelmaat onze nieuwsbrief en ben altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Pand Raak. Graag tot snel.

Oops! Er ging iets mis bij het invullen van het formulier. Probeer het nog eens?

overig nieuws

Whatsapp